8 mai 2013

Ciorba de fasole


Azi a fost ziua cu fasole, mama mea a pregătit de ieri 1 kg de fasole, a lăsat-o în apă peste noapte iar azi au rezultat, ca prin miracol, două preparate absolut delicioase și micaculos de simple.

Ingrediente pentru o oală mare de ciorbă:

  • 1/3 kg de fasole uscată
  • 3 cepe
  • 3 morcovi
  • 4 rădăcini de pătrunjel
  • 1/2 dintr-o țelină medie
  • 3 ardei
  • 3 roșii mari
  • 250ml bulion
  • zarzavat măcinat din conservă (home made)
  • pătrunjel, leuștean
Se lasă fasolea în apă peste noapte. A doua zi se pune la fiert, în apă se adaugă 1 ceapă tăiată mărunt, sare și 2 foi de dafin. În paralel se pune apă la fiert în altă oală. Peste 30 de minute de fiert, se schimbă apa de pe fasole cu cea clocotită din a doua oală. Se mai lasă până ce fasolea e fiartă, dar nu despicată.

Între timp se pregătește ceapa care se taie mărunt, ardeii, roșiile, morcovul și țelina tăiate toate cubulețe. Se pun ceapa, ardeii, morcovii și țelina la călit în ulei și puțină apă, apoi se adaugă roșiile tăiate cubulețe (sau pastă de roșii dacă nu aveti roșii proaspete sau din conservă). 

Când fasolea e fiartă, se toarnă legumele călite peste ea (se păstrează câtă apă dorim din cea în care a fiert). Se mai adaugă zarzavat măcinat, 250ml de bulion, sare. Se mai lasă la fiert 10 minute, apoi se stinge focul și se adaugă pătrunjel și leuștean tocat.


Niciun comentariu: